Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Education, Culture, Politics

Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmän kuulumisia

  • Kokoomuksen vaikuttajaryhmien puheenjohtaja tapaaminen 9.8. 2016 Helsinki Hotelli Presidentti
    Kokoomuksen vaikuttajaryhmien puheenjohtaja tapaaminen 9.8. 2016 Helsinki Hotelli Presidentti

Kokoomuksen Lappeenrannan puoluekokouksessa kesällä 2016 nimettiin uutena toimintatapana eri alojen vaikuttajaryhmiä. Vaikuttajaryhmien jäsenyys kiinnosti, sillä yli 1000 kiinnostunutta jäsentä ilmoittautui toimintaan mukaan. Itse olen mukana sivistyspoliittisissa vaikuttajaryhmissä ja puheenjohtajana Vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmässä. Ryhmäämme kuuluu 32 jäsentä eri puolilta maatamme ja joukossa on asiantuntijoita laaja-alaisesti monilta eri aloilta eikä vähiten juuri vapaan sivistystyön alalta. Ryhmien toiminta starttasi alkusyksystä Helsingissä, meille puheenjohtajille järjestetyllä tapaamisella ja kuten kuvasta voi havaita myös Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo oli paikalla, samoin useita merkittäviä kansanedustajia sivistyspolittikan alueelta mm. kansanedustaja Sanna Lauslahti. Saimme hyvän tietopaketin tulevaisuuden haasteista. Tämän jälkeen kukin vaikuttajaryhmä on edennyt omaan tahtiinsa, nyt haetaan uutta tapaa toimia poliittisesti. Tarkoitus on luoda uusia vaikuttamismahdollisuuksia meille rivijäsenille perinteisen ja monesti melko haasteellisenkin yhdistystoiminna rinnalle.

Tuttu sanonta, polittiikka on likaista peliä. Mielestäni tomintavata eivät ole sen kummempia kuin muilla elämänalueilla kuten vaikkapa työelämässä. Mitä mieltä itse olet ? Kaikenlainen kilpailu tuo mukanaa myös ikäviä sivujuonteita, kampitusta, mustamaalaamista jne. Tässä asiassa ei toinen ole toistaan parempi tai pahempi. Mutta palataampa vapaan sivistystyön vaikuttajaryhmään ja sen toimintaan. Hyvin pian yhteydenpidon alettua ryhmän jäsenten kesken kävi ilmi, että myös vapaa sivistytyö kamppailee tilastaan toimia, määrärahoista ja kaikesta siitä mistä muuallakin yhteisessä toiminnassa käydään kädenvääntöä. Oli varsin avartavaa huomata ja saada hetkeksi uutta näkökulmaa asioihin, olenhan n. 20 vuotta perehtynyt musiikkioppilaitosten ja taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän asioihin ja toimintatapoihin. Oli korkea aika katsoa asioita myös  laajemmasta perspektiivistä.

Vapaa sivistystyö tavoittaa varsin laajan kansalaisjoukon ja on volyymiltaan sekä merkitykseltään varsin mittava ja painava koulutuksen toimiala. Tulevaisuudessa digiaika, lisäkoulutus, hyvinvointi, eläkeläiset, taiteet, liikunta ja maahanmuuttajat ymt. ovat entistäkin tärkeämmässä asemassa, kun kaikille kansalaisille ei riitä työtehtäviä tai yritystoimintaa henkensäpitimiksi. Talouspoliittisesti ei edes tähdätä täystyöllisyyteen vaikka usein niin sanotaan. Tarvitaan siis portti ja väylä uuteen yhteisöllisyyteen, kansalaisuuteen ja oppimiseen yli entisten raja-aitojen.

Tämän jälkeen marraskuussa sain tilaisuuden tutustua upean Toimela-opiston  l. Etelä-Helsingin kansalaisopiston toimintaan tullessani kutsuttua työhaastatteluun rehtorin opintovapaan sijaisuuden ollessa avoinna. Olin todella vaikuttunut vapaasta ja sivistyneestä ilmapiiristä ja vaikka en tällä kertaa tullut valituksi varasijaa pidemmälle, oli käynti Isolla Roballa todella mieluinen, olihan haastattelijana hallituksen Pj. Pekka Sauri.

Joulukuussa  järjestimme pienryhmä tapaamisen Vapaan sivistystyön liiton päämajassa Helsingissä ja olimme toiminnanjohtajan vieraana ja kerrosta alempana Kansalaisopistojen liiton toimistossa meitä isännöi Viljami Wiirilinna. Mukana tapaamisessa oli isojen järjestöjen puheenjohtajia ja kansanedustaja Sanna Lauslahti. Päivä päättyi Opetus- ja kulttuuriministeriössä järjestettyyn tapaamiseen puheenjohtajille ja tilaisuutta isännöi Suomen Yrittäjissä työskentelevä Joonas Mikkilä. Tapaamisessa jälleen kuulimme muiden ryhmien kuulumisia. Erityistä huolta aiheutti kuulemamme seikka, missä kerrotiin suuren määrän nuorten olevan vailla opiskelu- tai työpaikkaa maasamme ja varsinkin nuoret pojat ovat joukolla jättäytymässä perinteisen osallisuuden ulkopuolelle, yleisen  koulutustason kääntymisen laskuun ja kuulimme naisten korkean koulutuksen lisääntymisellä oleva tilasojen valossa vain vähän hyötyä meille, vaikkapa työelämää tai ansiokehitystä ajatellen.

Nyt sitten kaamoksen taituttua, flunssan mentyä  ja talviunen päätyttyä on aika ryhtyä palaamaan vaikuttajaryhmän pariin ja suunnittelemaan seuraavaa tapaamista joka itse asiassa on jo 8.2. merkittynä kalenteriin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Just joo.
Samaan aikaan Kokoomus vastustaa kaikkea ilmaista sivistystoimintaa, vaikka se säästäisi valtiolta kymmeniä miljoonia. Maahanmuuttajille tarkoitettu ilmainen suomen kielen opetusohjelma tyrmättiin mm. opetushallituksessa, koska se oli ilmainen, eikä luo uusia yrityksiä ja/tai työpaikkoja.

http://opimme.weebly.com

Lyhyesti: Vapaaehtoisten tekemä, valtiolle ja opiskelijoille ilmainen opiskelumuoto, ei ole bisnes, jolla voidaan lypsää valtiolta rahaa.
Sellainen ei sovi Kokoomukselle.

Henry

Käyttäjän valkoinen1 kuva
Tiina Nikander-Koivukangas

Perinteisesti vapaa sivistystyö on saanut tukea vihervasemmalta mutta en kyllä näe mitään syytä miksi Kokoomuslainen arvomaailma ei sopisi hyvin mahdollisuuksien tasa-arvoineen puhumaan VST toiminnan puolesta?

Toimituksen poiminnat