Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Education, Culture, Politics

Suomi Areenassa Porissa keskustelemassa?

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Rouva Jenni Haukio, Porin tori, Suomi Areena
  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Rouva Jenni Haukio, Porin tori, Suomi Areena
 • Suomen askeleet-kansalaisten ja päättäjien yhteinen suunta, Kauppakeskus Bepop, Pori, Suomi Areena, KVS, KoL
  Suomen askeleet-kansalaisten ja päättäjien yhteinen suunta, Kauppakeskus Bepop, Pori, Suomi Areena, KVS, KoL
 • Yyteri Beach, Pori
  Yyteri Beach, Pori
 • Suomi 100! Luovuus 1000!-Avaimet menestykseen. Luovilta aloilta talouskasvua ja hyvinvointia, kauppakeskus Puuvilla, Pori,
  Suomi 100! Luovuus 1000!-Avaimet menestykseen. Luovilta aloilta talouskasvua ja hyvinvointia, kauppakeskus Puuvilla, Pori,
 • Yyteri Beach, Pori, Suomi Areena
  Yyteri Beach, Pori, Suomi Areena

Osallistuin ensimmäistä kertaa Porissa vuosittain pidettävään Suomi Areena yhteiskunnalliseen keskustelutapahtumaan. Idea lähteä Poriin nousi Kokoomuksen Vapaan sivistytyön vaikuttajaryhmästä, mistä vinkattiin tapahtuman olevan kiinnostava myös työryhmämme toimintaa ajatellen. Yllätys ainakin itselleni oli tapahtuman laajuus ja se miten suositusta tapahtumasta on kysymys. Tuhannet ihmiset vaelsivat tilaisuudesta toiseen ympäri kaupunkia, joka oli muuttunut viikon ajaksi tapahtumien Areenaksi. Tilaisuuksien kirjo vaihteli talouspoliittisista keskustelufoorumeista aina julkkisten tennisturnauksiin ja muihin viihteellisimpiin tilaisuuksiin. Vaikutti siltä, että luvassa oli jokaiselle jotakin periaatteella valittua ohjelmaa. Oman lisänsä melko aurinkoiseen tapahtumaviikkoon toi perinteikäs Pori Jazz-tapahtuma Kirjurinluodolla.

Osallistuin seitsemään eri tilaisuuteen kolmen päivän aikana. Maanantaina olin kuuntelemassa Kansanvalistusseuran  Finnish Lifelong Learning Foundation ja Kansalaisopistojen liiton KoL tilaisuutta Kauppakeskus BePOPissa ja tilaisuus olikin varsin kiinnostava. Iltapäivällä saimme olla mukana Kansanvalistusseuran järjestämässä Coctail-tilaisuudessa missä julkaistiin uusi kiinnostava www.ainamedia.fi. Kyseessä on verkkomedia, jonka tärkein arvo on sivistys ja se haluaa olla vastapainona nopealle viestinnälle. Verkkomedian julkaisivat Kansanvalistusseuran säätiön Pj. Cay Sevón ja toimituspäällikkö Annu Griñan. Tilaisuudessa luovutettiin myös www.100askelta.fi 100 askelta Suomen tulevaisuuteen kansalaiskeskustelujen yhteenveto kansliapäällikkö Paula Lehtomäelle. Tilaisuus pidettiin tunnelmallisessa Otsolan kansalaisopistossa Juhana Herttuan kadulla.

Kolmas kiinnostava tilaisuus pidettiin upeassa Puuvilla kauppakeskuksessa.

Luovien alojen keskustelussa olivat mukana mm. tulevaisuustutkija Ilkka Halava,Prime Frontier Oy,  professori Jorma Uotinen, laulaja Saara Aalto, laulaja, sanoittaja, näyttelijä Kaija Kärkinen, neurologi, dosentti, kirjailija Markku T. Hyyppä. Kultturiministeri Sampo Terho oli valitettavasti estynyt saapumaan paikalle. Joka tapauksessa keskustelu oli varsin kiinnostava ja monipuolinen sekä valotti luovien alojen merkitystä maamme menestykselle, kehitykselle ja taloudelle sekä toisaalta tarvetta parantaa "uusien töiden" tekijöiden asemaa; kuten itsensätyöllistäjät ja luovien alojen pienyrittäjät. Nyt ja tulevaisuudessa odotetaan yhä useamman toimivan muussa statuksessa kuin palkansaajana l. oman elämänsä "artistina" myymässä osaamistaan, kuten tulevaisuustutkija Ilkka Halava mukaansatempaavasti esitti. Kuitenkin tilastojen valossa näyttää siltä, että kasvun varaa on huikeasti näillä aloilla ja toimintatavoilla. Myös ihmisten ja toimijoiden osaaminen, joka on usein varsin monipuolista tulee jatkossa hyödynnettyö paljon nykyistä paremmin; toimitusjohtaja voi toimia sivutyönään laulajana ja kirjailijalla voi olla tutkinto taloustieteistä.

Tapahtumat olivat siis hyvin moninaisia mutta mielestäni yksi tärkeä maamme menestykselle varsin merkityksellinen elämänalue loisti poissaolollaan; korkeakulttuuri, taide, "Fine Arts" miksi sitä halutaan kutsua. En huomannut esim. taidemusiikin edustajia puhujien joukossa tai muun korkeakulttuurin taidealojen edustajia ottamassa osaa keskusteluun? Mielestäni varsin tärkeää olisi ollut antaa myös yleisölle mahdollisuus käyttää puheenvuoroja yleisissä puhetilaisuuksissa. Näin vuorovaikutteisuus olisi lisääntynyt. Vapaamuotoinen keskustelu ja verkottuminen ovatkin varmasti tapahtuman keskeisintä antia.

Kun lukuisat puhetilaisuudet antoivat runsaasti ajattelemisen aihetta oli vastapainoksi ihanaa käydä Yyterin upealla hiekkarannalla meressä uimassa. Varsinkin keskiviikkoaamuna jännitävä sumuinen, höyryävä meri ja hiekkaranta olivat virkistävä ja voimaannuttava kokemus.

Uskoisin osallistuvani Suomi Areenalle myös ensi vuonna!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat