Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Education, Culture, Politics

Kulttuuri yhdistää Kittilä Levi

 • Panorama Hotel Levi Samelandi
  Panorama Hotel Levi Samelandi
 • Levi Summit Itsenäisyyspäivän Suomi 100 juhla 6.12.2017
  Levi Summit Itsenäisyyspäivän Suomi 100 juhla 6.12.2017
 • Levi Sky Cafe Tuikku
  Levi Sky Cafe Tuikku
 • E. Junttilan Galleria Kittilässsä
  E. Junttilan Galleria Kittilässsä
 • R. Särestöniemen Galleria Kittilässä Kaukosessa
  R. Särestöniemen Galleria Kittilässä Kaukosessa
 • OAJ On The Road Kittilä 2.10.17
  OAJ On The Road Kittilä 2.10.17
 • Levi World Cup 2017
  Levi World Cup 2017
 • Kittilä Municipal Hall
  Kittilä Municipal Hall

Kittilän kunnan Itsenäisyyspäivän juhlan avasi Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja juhlan ohjelman oli tuottanut Kittilän kunnan kulttuuritoimi yhdessä Kittilän seurakunnan kanssa. Sain pitää juhlapuheen uutena kunnan työntekijänä ja toimialajohtajana. Esiinnyimme myös yhdessä pianisti Mirjami Hiltusen kanssa ja soitimme J. Sibeliuksen Finlandia Hymnin.

6.12.2017 Kittilän kunnan Itsenäisyyspäivän juhla Levi Summit

Arvoisat Itsenäisyyspäivän juhlan vieraat, puheenjohtajat, Kittilän kunnan ja seurakunnan edustajat ja muut läsnäolijat,

minulle on suotu uutena Kittilän kunnan työntekijänä ja sivistystoimenjohtajana ilo ja kunnia pitää puheenvuoro arvokkaassa ja ainutkertaisessa Kittilän kunnan Suomi 100 Itsenäisyyspäivän juhlassa. Haluan aluksi lausua nöyrän kiitoksen sotiemme veteraaneille ja heidän läheisilleen kaikesta siitä, mitä he ovat tehneet isänmaamme hyväksi.

Kittilän kunta juhlii tulevana vuonna 150-vuotisjuhlaa ja ainakin ennakkotietojen mukaan juhlavuosi on herättänyt laaja-alaista innostusta ja uteliasuuttakin siitä, mitä kaikkea tuleva vuosi 2018 tulee tapahtumineen sisältämään. Juhlatoimikunta on suunnitellut, miten mahdollisimman monet kittiläläiset voisivat ottaa osaa juhlavuoden tapahtumiin, joko itse ohjelmaa tuottaen tai olemalla mukana kuulijana tai katsojana tilaisuuksissa. Suunnittelun merkeissä pidettiin myös avoin yleisötapahtuma. Siellä esiin nostettiin mm. seuraavia tapahtumaehdotuksia; kulttuuritilaisuuksia voisi olla 150 kappaletta, voitaisiin tehdä cd-levy kittiläläisin voimin ja järjestää levyn julkistamistilaisuus, nuorille ideoitiin erilaisia kiinnostavia omia tapahtumia, liikuntaan liittyviä tapahtumia toivottiin, on suunniteltu hienoja printtikuvia painettavaksi T-paitoihin tai muihin Kittilä 150-juhlavuosi tuotteisiin, Kittilän historian kirjoittamista tai sen tilaamista suunniteltiin, monipuolista ja tasokasta alueen kuvataidetta haluttiin tuoda entistä voimakkaammin esiin, kittiläläisiä musiikin tekijöitä ja esiintyjiä haluttiin tuoda kuultavaksi ja monia muita hienoja ajatuksia ja ideoita nousi yhteistyössä esiin. Kaikesta päätellen Kittilä 150-juhlavuosi koettiin kiinnostavaksi ja innostavaksi teemaksi. Suunnittelua haluttiin tehdä yhdessä ja avoimesti. Juhlavuoden toteutus tulee vaatimaan taloudellista panostusta ja aina kun rahasta on kysymys, tulee kysymykseen arvovalinnat ja mielipiteet siitä, mihin yhteisiä varoja kunnassa tulisi käyttää. Mielestäni juhlavuoteen osoitetut varat tulevat kertautumaan takaisin moni kerroin; esiintyjät saavat pienet palkkionsa, lukuisat ihmiset saavat parhaimmillaan hyvän mielen, onnistuneista tapahtumista leviää tietoa laajemmalle, ihmiset viihtyvät, kaupat saavat asiakkaita, Kittilään voidaan tulla sen kiinnostavan ja tasokkaan kulttuuritarjonnan vuoksi.

Yleisellä tasolla kulttuuri- ja luovien alojen merkitystä pidetään suomalaista yhteiskuntaa, yritystoimintaa ja elinkeinoelämää uudistavana ja vireyttävänä.

“Then what are we fighting for?” On Winston Churchillin kuuluisa lausahdus, liittyen taiteeseen ja sen rahoitukseen ja se lausuttiin tilanteessa, missä taiteen rahoitusta oltiin leikkaamassa Iso-Britannian sotaponnisteluista johtuen. Suurmiehen lausuma tarkemmin avattuna tavoittaa arvomaailman, missä taide- ja kulttuuri käsitetään tärkeäksi yhteiskuntaa ylläpitäväksi ja rakentavaksi voimavaraksi. Näin voitaisiin ajatella myös kunnan tasolla; taide- ja kulttuuri voidaan käsittää Kittilän kuntaa ylläpitäväksi ja rakentavaksi voimavaraksi.

Luovat alat työllistävät sekä tuovat elinkeinoelämään ja yritystoimistaan virtaan. Tästä on esimerkkinä Skotlannissa Glasgow, Euroopan kulttuuripääkaupunki 1990. Tänä päivänä Glasgow’ssa on runsaasti merkittäviä skotlantilaisia yrityksiä ja se on yksi Britannian tärkeistä taloudellisista keskuksista. Kotimaassa pelkästään musiikkialan talouden rahallinen kokonaisarvo oli vuonna 2016 905 miljoonaa euroa. Kulttuuri- ja luovat alat työllistävät ja lisäävät yritystoimintaa sinänsä sekä kulttuuriin ja taiteeseen sijoittaminen lisää kuntien ja alueiden houkuttelevuutta muulle yritystoiminnalle ja taloudelliselle toimeliaisuudelle.

Taloudellisesti haasteellisina aikoina taide- ja kulttuurivastaisuus nostaa helposti päätään. Muihin elämänaloihin verrattuna valmiiksi varsin pieniä resursseja on helppo karsia ja organisaatioita lopettaa. Tämä saattaa usein johtua siitä, että ei ole riittävästi ymmärretty taide- ja kulttuurialan sekä talouden ja elinkeinoelämän välistä yhteyttä. Taiteet lisäävät myös monin tavoin hyvinvointia ja esimerkiksi musiikin tai kuvataiteen positiivisesta vaikutuksesta oppimiseen on löydetty merkittäviä viitteitä viimeaikaisissa aivotutkimuksissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuripolitiikan strategia ulottuu vuoteen 2025. Kulttuuripolitiikan strategiset tavoitealueet ja tavoitteet ovat: Luova työ ja tuotanto, Osallisuus ja osallistuminen kulttuuriin, Kulttuurin perusta ja jatkuvuus.   

Tunturi Lapissa Kittilässä kunnan kehittämiseen voitaisiin ottaa mukaan mielestäni seuraavaa; kulttuuri- ja luovien alojen merkitys voitaisiin huomioida Kittilän kuntaa, elinvoimaa ja yritystoimintaa tukevassa uudistustyössä, Kittilän kuntaan voitaisiin perustaa yhteistyössä yhdistysten ja kolmannen sektorin kanssa toimikunta tai avoin keskustelufoorumi uudistamaan kulttuuri- ja luovienalojen toimintaedellytyksiä elinkeinoelämää, yritystoimintaa, taloutta ja hyvinvointia vahvistavana toimijana.

Hyvä juhlayleisö, näillä sanoilla toivotan vielä erittäin hyvää ja mieleenpainuvaa Itsenäisyyspäivän juhlaa ja kiitän vielä Kittilän kulttuuritoimea ja seurakuntaa hienosta ohjelmasta ja juhlasta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Olivatko "Kittilän kuuluisat" paikalla?

Käyttäjän valkoinen1 kuva
Tiina Nikander-Koivukangas

Paikalla juhlassa oli runsaslukuinen iloinen yleisö, joskin mukaan olisi vielä mahtunut, sillä Levi Summitin auditorio/sali on todella iso:)

Käyttäjän MaaritNiskanen kuva
Maarit Niskanen

Oli arvokas juhla ja kiitän siitä. Maarit Niskanen, Kittilä

Toimituksen poiminnat