Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Education, Culture, Politics

Kylätalo monitoimitalo Kittilään

 • Hiukkavaaratalo Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
  Hiukkavaaratalo Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
 • Aulatila, Hiukkavaaratalo, kuva TN
  Aulatila, Hiukkavaaratalo, kuva TN
 • Kirjasto, Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
  Kirjasto, Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
 • Monitoimitila, luokkatila, Hiukkavaaran koulu, kuva TN
  Monitoimitila, luokkatila, Hiukkavaaran koulu, kuva TN
 • Musiikkiluokka, Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
  Musiikkiluokka, Hiukkavaaran monitoimitalo, kuva TN
 • Opettajain huone, Hiukkavaaratalo, kuva TN
  Opettajain huone, Hiukkavaaratalo, kuva TN
 • Portaikko, Hiukkavaaratalo, kuva TN
  Portaikko, Hiukkavaaratalo, kuva TN
 • Tila, Hiukkavaaratalo, kuva TN
  Tila, Hiukkavaaratalo, kuva TN
 • Kirjasto, Ounasrinne, kuva TN
  Kirjasto, Ounasrinne, kuva TN
 • Kuvaamataito, Ounasrinne, kuva TN
  Kuvaamataito, Ounasrinne, kuva TN
 • Käytäväväri, Ounasrinne, kuva TN
  Käytäväväri, Ounasrinne, kuva TN
 • Aula, Ounasrinne, kuva TN
  Aula, Ounasrinne, kuva TN
 • Liikunta, Ounasrinne, kuva TN
  Liikunta, Ounasrinne, kuva TN
 • Luokka, Ounasrinne, kuva TN
  Luokka, Ounasrinne, kuva TN
 • Näyttö, Ounasrinne, kuva TN
  Näyttö, Ounasrinne, kuva TN
 • Opettajainhuone, Ounasrinne, kuva TN
  Opettajainhuone, Ounasrinne, kuva TN
 • Puutyö, Ounasrinne, kuva TN
  Puutyö, Ounasrinne, kuva TN
 • Työpöytä, ei johtoja, Ounasrinne, kuva TN
  Työpöytä, ei johtoja, Ounasrinne, kuva TN
 • Ruokala, Ounasrinne, kuva TN
  Ruokala, Ounasrinne, kuva TN
 • Sisäkatto, ilmastointi, Ounasrinne, kuva TN
  Sisäkatto, ilmastointi, Ounasrinne, kuva TN
 • Tekninentyö, Ounasrinne, kuva TN
  Tekninentyö, Ounasrinne, kuva TN
 • Varasto, Ounasrinne, kuva TN
  Varasto, Ounasrinne, kuva TN
 • Monitoimitila, Ounasrinne, kuva TN
  Monitoimitila, Ounasrinne, kuva TN

Vierailin  Hiukkavaaran Monitoimitalossa Oulussa  31.8.2017 ja sain tehtäväksi tustua jo ennen viranhoidon alkua Kittilässä uuteen, vasta toimintansa aloittaneeseen Hiukkavaaran monitoimitaloon. Olin yhteydessä Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänniseen ja sain kaupungin toimijoilta lisää julkista  tietoa allianssimenetelmästä rakentamisessa. Koulun esittelyn tapahtui rehtori Anne Moilasen toimesta.

Allianssi menetelmässä rakennukselle annetaan kattobudjetti. Hiukkavaaran monitoimitalossa se oli 20 milj. euroa. Suunnitteluryhmä oli laaja ja sen toiminta varsin aikaa vievä prosessi, missä henkilöstö ja monialainen ryhmä myös sitoutettiin avoimen oppimisympäristön malliin. Suunnittelu saatiin käyntiin pedagogisen työryhmän käynnistämisellä, joka myöhemmin täydentyi arkkitehti ja insinööriosaamisella tarjouskilpailun perusteella. Asiat etenivät päinvastaisessa järjestyksessä, kuin yleensä on totuttu rakentamisessa edetä. Avoin oppimisympäristö vaatii ennakkoluulotonta asennetta henkilöstöltä. Hiukkavaaran tapauksessa on ollut kyseessä kokonaan uusi ja Hiukkavaaraa varten rekrytoitu henkilöstö. Hiukkavaaran monitoimitalossa on tiloja koululle, harrastetoiminnalle, kolmannen sektorin toimijoille ja mukana on sekä liikunta- että taidekasvatus. Lopputulos on ollut tässä prosessissa varsin onnistunut mutta vienyt todella paljon työaikaa monelta ryhmän jäseneltä. Allianssimallin hyviä puolia ovat budjetin pitäminen ja onnistuneet tilaratkaisut, missä käyttäjien edustajat ovat saaneet olla alusta saakka mukana.

Kittilän kuntaan ollaan suunnittelemassa uutta Monitoimitaloa tai paremminkin Kylätaloa-rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kun otin vastaan sivistystoimenjohtajan viran viime syyskuussa, sain tehtäväksi viedä tätä jo usean vuoden ajan vireillä ollutta suunnitelmaa eteenpäin, kapulan luovutti silloinen vs. kunnanjohtaja. Kittilän koulukeskuksessa on runsaasti tilaa oppimisympäristöille mutta uusi ajanmukainen Kylätalo vielä puuttuu keskustan kuntakuvasta. Paikkaakin on rakennukselle suunniteltu jo käytöstä poistetun vanhan pajarakennuksen tilalle koulukeskukseen. Kittilän Kylätalon budjetti on suunnitteluvaiheessa 3,5-4 milj. euroa. Minut nimettiin Kittilän uuden Kylätalon ohjausryhmän puheenjohtajaksi.

Suunnittelussa olen ottanut mukaan vuorovaikutuksen käyttäjien kanssa vaikka varsinaisesta alliansisuunnittelusta ei ole kysymys. Ohjausryhmä on kokoontunut useamman kerran. Muutama viikko sitten kävimme tutustumassa Rovaniemellä sijaitsevaan uudehkoon Ounasrinteen kouluun, joka on myös  20 milj. budjetilla rakennettu suuri ajanmukainen koulu. Ounasrinteellä oli kiinnitetty huomiota erityisesti ilmanvaihtoon ja moniin "riisuttuihin" rakennus ja sisustusratkaisuihin mm. sisäkatot oli jätetty useasta tilasta kokonaan pois, turhaa pölyä keräämästä. Koulun rehtori Jorma Kauttio oli omistautunut rakentamiselle ja omasi ammattitaitoa teknisen puolen vaihtoehtoihin. Hänen harrastuneisuutensa näkyi monissa tiloihin  js välineisiin liittyvissä ratkaisuissa ja materiaaleissa.

Kittilän Kylätalon ohjausryhmän kokoonpano on monipuolinen ja jäsenet ovat virkamiehiä, luottamushenkilöitä, sivistystoimen henkilöstöä, teknisen osaston henkilöstöä, yhdistysten edustajia, terveydenhuollon henkilöstöä ja paikallista kulttuuriväkeä. Ohjausryhmä järjesti myös kuntalaistilaisuuden joulukuussa ja tämän tilaisuuden anti oli mainio. Tällä hetkellä ohjausryhmän jäsenistö suunnitelee omia toimitilojansa ja näiden alustavien suunnitelmien pohjalta ohjausryhmä jatkaa toimintaansa kuluvan vuoden aikana. Nähtäväksi jää tulevan vuoden TA 2019  suunnittelun yhteydessä rakentamisen toteuttamiseen liittyvät määräraha varaukset ja ratkaisut siitä, tuleeko Kittilän kylätalo rakennettavaksi kunnan omana investointina vai nykyisin yleistyneellä leasing-rahoituksella. Joka tapauksessa Kylätalo-hankkeen suunnittelu etenee ammattitaitoisessa yhteistyössä Kittilän kunnan teknisen osaston kanssa.

Kittilän Kylätalosta tulee toivoakseni yhteinen ja kaikenikäisten kittiläläisten olohuone. Seuraavat sanat kuvaavat hanketta;positiivinen-yhteinen hanke-tieteet-taiteet-musiikki-kuvataide-kädentaidot-lapset-nuoret-aikuiset-värikäs-Tunturi Lappi-paikka, mistä kuntalaiset voivat olla ylpeitä. Aitoja tilatarpeita on monella eri toimialalla; koulutoimessa taito- ja taideaineiden osalta, tiedeluokalla, vapaan sivistystyön toimialalla, nuorisotyössä, kirjastossa, oppilashuollossa. Akustinen näyttelytila on varsin tarpeellinen kulttuuri ja sivistyskunnassa-Kittilässä.

Joka tapauksessa Kittilän Kylätalo-hanke on toivoa luova, yhteinen ja innostava eteenpäin katsova ja vievä asia. Kyseessä ei ole vain hallinnollinen päätös, vaan tasa-arvoisesti kaikkien kittiläläisten ja paikkakunnalla olijoiden sekä kävijöiden kiinnostuksen-, keskusteluiden- ja yhteisen toiminnan hyvinvointia lisäävä kohde.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat