Luovuutta-Läheisyyttä-Yhteistyötä Education, Culture, Politics

Kittilä ja Sodankylä-kuka johtaa sivistystoimea?

  • Tulevaisuustutkija Ilkka Halava keskustelemassa Kittilässä sivistystoimen strategiatyöpäivänä Kittilän Liikuntahallilla
    Tulevaisuustutkija Ilkka Halava keskustelemassa Kittilässä sivistystoimen strategiatyöpäivänä Kittilän Liikuntahallilla

Tapaninpäivänä on jo hieman aikaa siirtyä Joulun pyhien vietosta kirjoittamaan muutamia mietteitä Lapista ja sivistystoimesta, toivuttuani Kittilän valtuuston äkkinäisestä äänestyspäätöksestä liittyen potkuihini, tärkeästä tehtävästä, sivistystoimen johtamisesta ja kehittämisestä Kittilän kunnassa.

Sivistysasiat eivät valitettavastui ole tällä hetkellä kärkisijoilla, kun puhutaan yhteisistä asioista. Puhumattakaan kuntatasolla, missä sivistystoimen kehittäminen pitäisi paikallisesti tapahtua ja toteutua. Kunnan tasolla keskustelu jää yleensä siihen, että ryhdytään väittelemään kouluverkosta, päiväkotien tilanteesta tai urheiluhallin rakentamisesta. Olen Kittilässä nostanut esille juuri sivistystoimen sisällöllisen kehittämisen ja sivistystoimen laaja-alaisen strategian luomisen yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tähän toki osana kuuluu fyysinen oppimisympäristö ja liikuntaan varattavat tilat mutta tärkeintä on tietenkin sisällön ja pedagogisten ratkasujen kehittäminen lukuisin erilaisin tavoin.

Nyt sitten pieni katsaus Lapin tilanteeseen. Aloitettuani sivistystoimenjohtajan virassa Kittilässä 2017 oli Inarin kunnassa vastikään sivistystoimenjohtaja irtisanoutunut.  Asiaa oli edeltänyt polemiikki liittyen kieltenopetuksen pedagogiseen toteutukseen. http://yle.fi/uutiset/osasto/sapmi/inarin_sivistystoimenjohtaja_ehdotus_yksityiskoulusta_ei_ole_keljuilua/9315719 Arvailla vain sopii, oliko sivistystoimenjohtaja sittenkin panostettu irtisanoutumaan? Tätähän myös minuun koitettiin soveltaa Kittilässä.

Pienen vihin asiasta sain jo syksyllä 2017, kun Aluehallintoviraston väki Rovaniemeltä kävi Kittilässä ns. Sirkan Puukoulu episodin aikana, kun keskustelu kävi  julkisuudessakin kuumana. Tuolloin tarkastuksen yhteydessä sanottiin minulle, että Rovaniemellä oltiin hieman huolissaan, kun olivat kuulleet uuden sivistystoimenjohtajan tulleen Kittilään mutta sen jälkeen minusta ei oltu kuultu mitään.

Ihmettelin kommenttia mutta työn aloituksesta  ja kunnan hallinnon jatkuvasta sekasotkusta johtuen en asialle ehtinyt uhraamaan aikaa tai tarkastellut sitä enemmän.

Nyt ehtiessäni olen havainnut, että myös Enontekiöllä on sivistystoimenjohtaja lähtenyt aivan hiljattain pois. Myös Muoniossa on muutamia kuukausia sitten sivistystoimenjohtaja irtisanoutunut tehtävästään. Yllättävintä mielestä on ollut havaita, että Sodankylän hallinnossa ja sivistystoimenjohtajan alueella  on ainakin Yle uutisten mukaan ollut monenlaista vääntöä meneillään. http://www.verkkouutiset.fi/lapin-kansa-tutkintapyynto-sodankylassa-yhden-ihmisen-ajojahti/

Mikä on Sodankylän sivistystoimenjohtaja tämän hetkinen status, on hyvä selvittää.

Tilannetta on pyritty ainakin lehtitietojen perusteella ohjailemaan samalla tavalla, kuin nyt Kittilässä on toimittu.

Esimerkkejä saattaa löytyä muitakin, koska Aluehallintovirasto oli tietoinen juuri sivistystoimen ongelmista Lapissa yleensä ei vain Kittilässä.

Nyt Kittilään on yllättäen valtuusto valinnut Sodankylästä hallinto- ja talousjohtajan kunnanjohtajan virkaan http://yle.fi/uutiset/3-10564343 ohi hakijoiden; kolme kelpo hakijaa haastateltiin mutta pöydän alta otettiin sitten sijainen Sodankylästä vuodeksi. Olen kuullut, että ainakin haastateltujen keskuudessa menettelyä on kummasteltu. Minua kummastuttaa se, että Kittilässä valinta ja sen tapa ei ole herättänyt enemmän keskustelua. Nythän ei ole mikään salaisuus, että kunnallinen päätöksenteko on Kittilässä ajautunut umpukujaan. Joidenkin lehtitietojen mukaan kevään kuluessa on tulossa uusia pidättämisiä uusille tai vanhoille luottamushenkilöille päätöksenteosta. Tämän jälkeen kyllä jo loppuvat luottamushenkilöt Kittilän kunnasta, ei edes kolmella äänellä läpi menneitä taida löytyä.

Väistämättä voi ajatella yhtä askelta pidemmälle. Voihan olla, että toiminnanohjauksessa on ylemmältä taholta alettu valmistelemaan Kittilän liittämistä Sodankylään. Kun vielä ulkopuolelta tullut ja kehittämismyönteinen sivistystoimenjohtaja saadaan pois tieltä, voi jatkossa samat johtoryhmän jäsenet johtaa kahta kuntaa sekä Kittilää että Sodankylää. Onko tämä kehitys kunnan tai sen sivistystoimen kehittämisen kannalta järkevää on sitten kokonaan toinen asia.

Mikä osuus Lapin liitolla on tähän kehityskulkuun? Toimiihan Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja tärkeässä tehtävässä myös siellä. Eikö Lapin liiton tehtäväkenttään voisi partemminkin kuulua Lapin alueen sivistyksen ja sen toiminnanohjauksen kehittäminen nykyistä tasapainoisempaan ja pitkäjänteisen kehittämisen mahdollistamaan suuntaan? Voiko Lapin kunnissa sivistys ylipäätään kehittyä ja edistyä 2020 luvun tasolle, jos sivistystoimenjohtajia irtisanotaan ja johtamisen työmäärä on jatkuvista johtajanvaihdoksista johtuen mammuttimainen. Johtamislinja puuttuu kokonaan. Tilannehan on se, että jos sivistystoimenjohtaja uskaltaa tehdä työtä l. johtaa ja kehittää sivistystoimea lakien rajoissa, hänet ulkopuolisin ja asiantuntemattomin voimina ( kunnanjohtaja ja luottamushenkilöt) joilla ei tarvitse olla koulutusta tai osaamista sivistystoimen johtamiseen ja kehittämiseen, poistetaan. Sivistystoimenjohtajan pitää voida vaikeuksitta antaa luottamushenkilöille se tieto mitä sivistystoimen kehittämiseen ja lakisääteiseen toimintaan vaaditaan. Koskaan ei sivistyasiaa saada kuntoon  Kittilässä tai Lapissa yleensä, jos säännönmukaisesti se sivistystoimenjohtaja poistetaan, joka uskaltaa tarttua asioihin ja epäkohtiin ja vaihdetaan "mukavaa" tai henkilöön joka ei ole johtamistehtävän vaatimalla tasolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset